Krachtig 80

Results Gym; krachthonk voor de redzame ouderen.

Hoe ouder, hoe groter het risico op lichamelijke problemen en beperkingen. Na het dertigste levensjaar neemt de spiermassa per tien jaar met 3-8 procent af. In het begin kunnen die kleine veranderingen in spiermassa nog worden gecompenseerd door aanpassingen in de leefstijl. Maar als spiermassa en kracht drastisch afnemen, ontstaat een verhoogd risico op vallen en neemt de zelfredzaamheid af. Ouderen kunnen daardoor minder goed zelfstandig functioneren en doen vaker een beroep op hulp.

Maar het kan anders

Een combinatie van krachttraining en eiwitsuppletie is de ultieme prikkel voor spiergroei en spierkracht bij ouderen. Dit blijkt uit het ProMuscle onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Wageningen.

De spierkracht nam door krachttraining met maar liefst 40 % toe en in combinatie met eiwitsuppletie nam ook spiermassa significant toe.

Ouderen aan de fitnessapparaten

Het doel van de ProMuscle studie was het behouden of zelfs vergroten van de spiermassa bij ouderen. De belangrijkste prikkel voor het aanmaken van spiermassa is beweging. Maar er moeten wel voldoende eiwitten voorhanden zijn. De combinatie van beweging en eiwitten zorgt voor een verhoogde eiwitsynthese waardoor spieren worden aangemaakt.

Het effect van krachttraining en een inname van 25 gram eiwit per maaltijdmoment bij de ouderen is enorm.  Deze effecten bleken niet alleen uit metingen, het was ook te merken aan de deelnemers. Er werd minder gebruik gemaakt van een stok of rollator. Deelnemers wilden niet meer de bus in worden geholpen omdat ze het vertrouwen hadden gekregen dat zelfstandig te kunnen. Ze hadden een betere balans, konden beter lopen en opstaan van een stoel. Ouderen staan letterlijk steviger in het leven.

Het ProMuscle project  heeft laten zien dat ouderen al na 24 weken een toename van 40% spierkracht hebben, 1,3 kg meer spiermassa ontwikkelen en een sterke verbetering in fysiek functioneren ervaren. 

Grotere zelfredzaamheid

Veroudering gaat  samen met een verlies aan spiermassa. Door het overheidsbeleid blijven ouderen steeds langer thuis wonen. Met een programma van krachttraining en voldoende eiwitrijke voeding zullen ouderen lichamelijk maar ook geestelijk beter functioneren, blijven ze langer zelfredzaam en hebben ze minder zorg nodig. Met een kleine verbetering in hun fysiek en geestelijk functioneren, kun je dit al bereiken. Dit soort effecten zouden wellicht het verschil kunnen maken tussen zelfstandig thuis kunnen blijven wonen of opgenomen moeten worden in een zorginstelling.

Tot welke leeftijd kan je nog aan krachttraining doen?

Een maximumleeftijd om aan krachttraining te doen is er niet. Er zijn zelfs onderzoeken bekend waarbij proefpersonen van ruim boven de 90 jaar indrukwekkende vooruitgang hebben laten zien. Hun spierkracht steeg in korte tijd met maar liefst 50%. Het betekende voor hen dat ze soepeler konden lopen en zonder ondersteuning op konden staan uit een stoel.

Het programma

Results Gym heeft een programma voor ouderen waar de aanbevelingen van de ProMuscle studie in praktijk worden gebracht.  Dit programma is genaamd “Krachtig 80”.

In ons programma van 24 weken doet de oudere klant tweemaal per week aan krachttraining in ons fitnesscentrum. Gedurende deze  24 weken wordt de intensiteit verhoogd.

Krachtraining voor ouderen is maatwerk.

Met behulp van computergestuurde trainingsapparatuur kan de oudere klant  in een veilige, sportieve en ook gezellige omgeving een beweeg- en krachtprogramma afwerken. 

Elke klant krijgt een individueel trainingsprogramma toegespitst op zijn of haar eigen fysieke gesteldheid. Dit geldt ook voor de instelling van de trainingsapparatuur die wordt aangepast aan de individuele klant. Dit maakt de training zeer veilig, omdat er geen risico bestaat om verkeerde trainingsgewichten te gebruiken en omdat de apparatuur automatisch wordt afgesteld op de lichaamsafmetingen van de klant.

Ook wordt beoordeeld of het eetpatroon van de oudere voldoende eiwitten bevat en zo nodig wordt dit aangepast zodat alle hoofdmaaltijden ongeveer 25 gram eiwitten bevatten.

Ouderen trainen bij ons in kleine groepjes. Trainen in een vertrouwde, kleine groep zorgt voor gemotiveerde en enthousiaste klanten.

Results Gym

Results Gym blijft investeren in innovatieve en wetenschappelijk bewezen trainings-vormen voor al onze klanten. Onze kwaliteit is een continu proces waarbij we leefstijl-programma’s ontwikkelen om gezondheid te bevorderen en kwaliteit van leven te verbeteren.

Op YouTube is een video-opname beschikbaar waar ouderen die hebben deelgenomen aan het ProMuscle project hun ervaringen delen. Deze vindt men middels bijgevoegde URL.